• Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

NE VSTOPAJTE

v prostore Zdravstvenega doma s povišano telesno temperaturo, kašljem ali težkim dihanjem!
Svojo ambulanto kontaktirajte po telefonu!

SPREMENJEN REŽIM DELOVANJA ZD NOVA GORICA!

 

Obveščamo vas, da od srede, 18.3.2020, do nadaljnjega, ZD Nova Gorica, zaradi pojavnosti COVID 19 in razglasitve epidemije v državi, zapira vrata vseh dislociranih enot in koncesionarskih ambulant! Kjub temu lahko pacienti za nasvet še vedno po telefonu pokličete v ambulanto svojega osebnega zdravnika.

 

OPOZORILO

Koronavirus

V kolikor imate znake infekta (slabo počutje, kašelj, povišana telesna temperatura,…) in potrebujete zdravstveni nasvet se poleg ambulante izbranega zdravnika lahko obrnete na spodnje tel. številke:
Za odrasle (pon - čet: 8.00 - 20.00, pet: 8.00 -15.00): 051 656 580 in 051 656 588
Za otroke (pon - pet: 8.00 - 15.00): 051 656 509

Koronavirus: Kako naj poteka samoizolacija?

datum: 23.03.2020

kategorija: Novice

Zdravljenje okužbe COVID-19 poteka simptomatsko. Upoštevajte navodila, ki vam jih je posredoval zdravnik ob pregledu/odpustu. Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Vročino si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Obvezno se samoizolirajte od sostanovalcev.

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa (SARS-COV-2) upoštevajte naslednja navodila in priporočila za samoizolacijo: 

 

- Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

- Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat dnevno.

- Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). Spijo naj v ločenih prostorih, skrbijo za higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin.

- Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.

- Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

- Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.

- Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

- Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

- Obvezno od zapuščanju stanovanja nosite zaščitno masko. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred morebitno okužbo.

- Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnih prometnih sredstev (avtobusov, vlakov, taksijev).

 

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

 

Prirejeno po navodilih UKC Ljubljana

 

preventivni programi