• Zdravstveni dom Nova Gorica 05 338 32 00

  • klic v sili 112

  • nujna medicinska pomoč 05 330 11 17

OPOZORILO

Okužba z virusom RSV

Bližajo se meseci, ko bodo okužbe z respiratornimi virusi pogostejše.

Okužba z virusom RSV

Bližajo se meseci, ko bodo okužbe z respiratornimi virusi pogostejše.

Napisala Irena Rojko, dr. med., spec. pediater

Respiratorni sincicijski virus ali krajše RSV lahko povzroča od navadnega prehlada pri večini zdravih otrok in odraslih pa vse do resnejših okužb dihal kot je bronhiolitis, virusna pljučnica in ob tem dihalna stiska pri dojenčkih in malih otrocih. Posebej ogroženi so dojenčki do 3. meseca starosti, prezgodaj rojeni otroci ter otroci s kronično pljučno boleznijo ali prirojeno srčno napako.

RSV je izredno lahko prenosljiv. Širi se s telesnim stikom ter preko predmetov, pa tudi po zraku s kapljicami( ob kašljanju, kihanju, smrkanju). Na rokah in površinah preživi od ene do 24 ur.

Znaki okužbe se sprva kažejo kot prehlad. Ko se virus razširi v spodnja dihala pa kot suh kašelj, težko in pospešeno dihanje, piskanje, tudi dihalni premori.

Za zdravljenje ni učinkovitega zdravila. Zdravimo podporno s tekočinami, počitkom, občasno z zdravili za  širjenje dihalnih poti. Najhujše okužbe zahtevajo zdravljenje v bolnišnici, kjer otroku nudimo kisik in po potrebi podporo dihanja.

Z ustreznimi preventivnimi ukrepi lahko preprečimo okužbo in omejimo širjenje virusov. Svetujemo redno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pravilno higieno kašlja. Večkrat dnevno prezračimo bivalne prostore ter redno čistimo z virusi onesnažene površine kot so kljuke in stikala. Odsvetujemo pa vodenje otrok po prostorih, kjer se zadržuje večje število ljudi, kot so predvsem nakupovalni centri. Otroci naj se čim več gibajo na svežem zraku. Odsvetujemo obiske do 2. meseca otrokove starosti. Če je v družini dojenček priporočamo, da v sezoni okužb dihal starejši sorojenci ne obiskujejo vrtca.

preventivni programi