Skoči na vsebino

Klic v sili

112

Nujna medicinska pomoč

05 330 11 17

Zdravstveni dom NG

05 338 32 00

Laboratorijska diagnostika

Laboratorijsko diagnostiko izvajata:

Hematološki, urinski in biokemični laboratorij v Novi Gorici (POVEZAVA DO LAB.)
Rejčeva ulica 4,
5000 NOVA GORICA
Telefon: (05) 33 83 239 

Hematološki in urinski laboratorij v Šempetru (POVEZAVA DO LAB.)
Prekomorskih brigad 25,
5290 ŠEMPETER PRI GORICI
Telefon: (05) 33 83 472

Laboratorijske storitve opravljamo tudi za samoplačnike, cenik si lahko ogledate tukaj.

Vodja službe za laboratorijsko diagnostiko je Kristina Gruden, mag.lab.biomed., spec.med.biokem.
Telefonska številka 05 33 83 239.

Navodila pacientom pred odvzemom biološkega materiala v laboratoriju:

Pred odvzemom biološkega materiala oddate napotnico v sprejemnem delu laboratorija ali laboratorijskemu osebju v področnih laboratorijih in počakate v čakalnici. Priporoča se vsaj 20 minutno mirovanje v čakalnici pred odvzemom. Napotnica mora vsebovati podatke o pacientu (ime in priimek pacienta, EMŠO, KZZ, naslov), podatke o naročniku preiskav (podpis in žig zdravnika, delovišče) in zahtevane preiskave. Samoplačniki ne potrebujete napotnice (vendar je zaželena). Ker za delo potrebujemo nekatere vaše osnovne podatke, pa je dobro imeti pri sebi zdravstveno izkaznico. Za želene preiskave se dogovorite v pisarni laboratorija.

Odvzem krvi:

  • Če je pacientu naročeno, da mora biti tešč, naj dan pred preiskavo ne pretirava z različnimi aktivnostmi in naj uživa normalno hrano.
  • Od 8. ure zvečer dalje (cca. 12h) naj ne uživa hrane, pije lahko le vodo. Določena hrana vpliva na fizikalne in kemijske lastnosti krvi in takšni vzorci niso primerni za analizo.
  • Na rezultate preiskav vplivajo tudi pretiran vnos alkohola, velika fizična aktivnost, udarci, poškodbe...
  • Odvzem krvi teščim preiskovancem se vrši med 7.30 in 11:00 uro. Ta časovni okvir se uporablja zato, ker so nihanja nekaterih analitov v dnevu zelo velika in da bi se izognili razlikam, ki so posledica odvzema v različnem obdobju dneva.
  • Po odvzemu krvi je pomembno, da sterilni tampon vsaj 5 minut močno pritiskate na mesto vboda, da preprečite krvavitev v podkožje in nastanek modric.

Odvzem urina:

  • najpogosteje je zahtevan priložnostni vzorec urina. V tem primeru je potreben srednji curek urina, ki ga dobimo tako, da prvi del urina spustimo v školjko stranišča, drugi del v čašo za odvzem urina, preostali del pa zopet v stranišče 
  • 24 urni urin zbiramo v posebno posodo, ki jo dobite v laboratoriju skupaj z navodilom za zbiranje urina
  • urin za mikrobiološke preiskave za Zavod za zdravstveno varstvo oddate v sterilne posodice (Sanford posodice).

Laboratorijsko osebje vam pove kakšen vzorec urina je potreben za preiskave.

Odvzem blata:

Blato oddate v posebno posodico, ki jo kupite v lekarni. Za preiskavo izberete sumljive dele blata (krvave, črne). Potrebujemo za lešnikovo velikost vzorca. Izvide običajno izdamo ali pošljemo še isti dan po odvzemu. Nekaterih preiskav ne izvajamo vsak dan. Informacije o preiskavah so na voljo v pisarni centralnega laboratorija ali v posameznih področnih laboratorijih.

Izberi lokacijo

Nova Gorica
Šempeter pri Gorici