Skoči na vsebino

Klic v sili

112

Nujna medicinska pomoč

05 330 11 17

Zdravstveni dom NG

05 338 32 00

Venisafe

Kaj je VENISAFE?

VeniSafe je genetski test za odkrivanje tveganja za nastanek venske trombembolije (VTE), oz. zamašitev žile s krvnim strdkom.

VTE je tretje najpogostejše srčno-žilno obolenje in v Sloveniji letno prizadene 3000 ljudi. Lahko prizadene tako ženske kot moške vseh starosti. Še posebej so ji izpostavljene ženske v določenih življenjskih obdobjih; ženske, ki uporabljajo določeno hormonsko kontracepcijo, hormonsko nadomestno zdravljenje, so noseče ali v poporodnem obdobju.

VeniSafe testira različice v 5 genih, ki so najmočneje povezani s pojavom venske trombembolije. Štirje od teh so vpleteni v koagulacijski sistem (sistem strjevanja krvi), eden od njih pa sodeluje pri določitvi krvne skupine.

ZA KOGA JE TESTIRANJE PRIPOROČLJIVO?

VeniSafe je namenjen vsem posameznikom, ki so izpostavljeni negenetskim dejavnikom, še posebej pa tistim, ki imajo družinsko anamnezo VTE.

ZAKAJ BI SE SPLOH TESTIRALI?

S pomočjo rezultatov testa VeniSafe lahko posameznik ugotovi, ali ima genetsko predispozicijo, ki poveča tveganje za nastanek venske trombembolije. Na osnovi podane ocene tveganja se nato posameznica, ob posvetu z ginekologom, lahko izogne zdravstvenim zapletom v nosečnosti, izbere ustrezno kontracepcijo in hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), ki ne bosta predstavljala tveganja za zdravje ter se odloči za dodatne zaščitne ukrepe, ko potuje. Z uvedbo ustreznih preventivnih ukrepov lahko vsak posameznik močno zmanjša tveganje za nastanek VTE.

ENOSTAVEN POSTOPEK TESTIRANJA

Testiranje je povsem enostavno in neboleče, saj zahteva le vzorec vaše sline, rezultate pa običajno prejmete v roku 4 tednov.

Rezultati vam bodo pomagali, da skupaj z zdravnikom pripravite vam prilagojen program preventivnih ukrepov, s katerim boste zmanjšali tveganje.

CENA TESTA VENISAFE je 99€.

Več informacij in naročanje. 

Več o testu VENISAFE: https://geneplanet.com/sl/categories/venisafe